• Αρχική
  • Ταυτότητα
    • Συνεργάτες
  • Παρουσιάσεις
  • Εκθέσεις
  • Πολυμέσα
    • Δισκογραφία >
      • Νέες κυκλοφορίες
    • Βίντεο
    • Παραδοσιακές Φορεσιές
  • Επικοινωνία
  • Links
  • APXEIO MEXPI 2020
    • ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΦΙΛΩΝ
  • TA NEA MAS

arxipelagos

Η "επανάσταση" της Καρπάθου

5/10/2021

0 Comments

 
Picture
Σαν σήμερα, στις 5 Οκτωβρίου 1944, έχουμε την επέτειο ενός "περιστατικού", που συνέβη στην Κάρπαθο. Οι περισσότεροι Καρπάθιοι φίλοι μας, το αποκαλούν "επανάσταση" , άλλοι πάλι "ξεσηκωμό" . 
Προσωπικά το αμφισβητούσα σαν γεγονός και, δεν μπορούσα να καταλάβω, αυτή η "επανάσταση" , αυτός ο "ξεσηκωμός" εναντίον τίνος έγινε ?
Οι Γερμανοί είχαν φύγει από τον Σεπτέμβριο του '44, οι Ιταλοί πάλι, από τον Ιούλιο του '43 συνθηκολόγησαν και ήλθαν και πολέμησαν στο πλευρό των συμμάχων και υπέφεραν τα πάνδεινα από τους Γερμανούς "πρώην συμμάχους" τους, σαν προδότες !
Η ιστορία -όπως την άκουγα και δυσανασχετούσα- λέει ότι σ' ένα χωριό της Καρπάθου, τις Μενετές, μια χούφτα άνθρωποι "επαναστάτησαν" ή "ξεσηκώθηκαν" απομόνωσαν την Ιταλική φρουρά που ήσαν για την τήρηση της τάξης (καραμπινιέροι ?) , πήραν τα όπλα, μετέφεραν το μήνυμα του ξεσηκωμού σ' όλο το νησί και τέλος έστειλαν (?) ένα καΐκι την "Immacolata"  στην Αλεξάνδρεια, για να μεταφέρει το "μήνυμα" της απελευθέρωσης της Καρπάθου !
Όταν αμφισβητείς, πρέπει και να αποδεικνύεις !
Συζητώντας με ένα φίλο Καρπάθιο "μελετητή-ερευνητή" και εκφράζοντάς του τις  αντιρρήσεις μου και τις αμφιβολίες μου, έβλεπα στο πρόσωπό του την πικρία όταν καταλάβαινε ότι ΔΕΝ μπορούσε να αποδείξει κάτι και οι αιτιάσεις μου, είχαν γερή βάση.
Αυτό μ' έκανε να υποσχεθώ στον εαυτό μου, ότι δεν θα μείνω στην αμφισβήτηση αλλά θα προσπαθήσω να αποδείξω την ΑΛΗΘΕΙΑ !
Ας δούμε λοιπόν τα πράγματα ένα-ένα ...
Η ιστορία με το καΐκι Immacolata (Ιμμακολάτα) ή άλλως πως "Καρπαθος" : Πουθενά σε χαρτιά του Βρετανικού Ναυαρχείου (National Archives.gov.uk)  υπάρχει σχετική αναφορά για πλοίο που να μπήκε στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας με αυτά τα στοιχεία. Υπάρχει βέβαια ένα χαρτί (φωτ.1) σφραγισμένο από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, που όμως δεν έχει καμμία επικύρωση ότι προέρχεται από έγγραφα του Βρετανικού Ναυαρχείου. Μένουμε λοιπόν στις προφορικές μαρτυρίες και στο χαρτί αυτό που βρίσκεται στα αρχεία του Υπ.Εξ.
και φυσικά στην καλόπιστη διάθεση του κάθε ερευνητή.
Πάμε τώρα στο άλλο, στον "ξεσηκωμό" ή "επανάσταση" : Αυτά που έχουμε σαν πραγματικά γεγονότα για την περίοδο αυτή και την Κάρπαθο είναι :
  • Η αποτυχημένη επιχείρηση του Ιερού Λόχου στις 24 Αυγούστου, που άφησε το διαμελισμένο κορμί του Ιερολοχίτη Κ. Ψίλλη να το σκεπάσει το Καρπάθικο χώμα και
  • Τα Βρετανικά Αντιτορπιλικά "Τερψιχόρη" (H.M.S. Terpsichore) και Κλήβελαντ (H.M.S. Clevelant) "κατέλαβαν τα ξημερώματα της 17η Οκτωβρίου 1944 την Κάρπαθο, στο όνομα των Ηνωμένων Εθνών".
Με αυτά τα δεδομένα, ξεκίνησα την έρευνα για να βρώ σε δημοσίευμα της 19ης Οκτωβρίου 1944 στους Τάϊμς της νέας Υόρκης (New York Times) (φωτ.2) ένα καταπληκτικό άρθρο που αναφέρει :
"Ρώμη 18 Οκτ. Βρετανικά πολεμικά πλοία κατέλαβαν την Κάρπαθο,μεταξύ Ρόδου και Κρήτης, στο όνομα των Ην. Εθνών αποβιβάζοντας δυνάμεις και μη βρίσκοντας εχθρική αντίσταση, όπως ανακοίνωσε η Συμμαχική Διοίκηση. Ο ανταποκριτής αναφέρει ότι η Κάρπαθος , όπως και άλλα νησιά των Δωδεκανήσων, είναι ΠΡΩΗΝ εχθρική περιοχή. Ο ανταποκριτής φαίνεται να ξεκαθαρίζει στους Ιταλούς που κατείχαν την Κάρπαθο και τα Δωδεκάνησα πάνω από 25 χρόνια και στους Έλληνες που ήδη εκφράζουν διεκδικήσεις για τα Δωδεκάνησα συνολικά, ότι θα αναλάβουν (οι Βρετανοί) την διοίκηση μέχρι την τελική διευθέτηση. Ο ανταποκριτής επίσης αναφέρει ότι ο ντόπιος Ελληνικός πληθυσμός περίπου 8000 ατόμων, είχε ήδη "περιορίσει" την Γερμανική (?) φρουρά της Καρπάθου, πριν την άφιξη των Αντιτορπιλικών Τερψιχόρη και Κλήβελαντ, την προηγούμενη μέρα. Τίποτε δεν αναφέρθηκε για το μέγεθος της φρουράς".
Η έρευνα συνεχίσθηκε , και σε φύλο της ομογενειακής εφημερίδας "Αίγυπτος" (φωτ.3) διαβάζουμε σε ανάλογη μετάφραση την ίδια ανταπόκριση από την Ρώμη με ημερομηνία 18 Οκτωβρίου 1944.
Όλα αυτά επιβεβαιώνουν τελικά, ότι όταν έφτασαν οι συμμαχικές δυνάμεις στην Κάρπαθο, όπως αναφέρει η Συμμαχική Διοίκηση, ΔΕΝ βρήκαν αντίσταση από Γερμανούς ή Ιταλούς, διότι "ο ντόπιος ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ πληθυσμός " είχε πάρει την διοίκηση του νησιού.
Ξεσηκωμός ή Επανάσταση ?
Η έρευνα συνεχίστηκε ... και φτάσαμε στο ΦΕΚ 46Α/1969 (φωτ.4) όπου με το βασιλικό διάταγμα υπ αριθμόν 157 "Περί καθορισμού εορτών", επακριβώς αναφέρεται για τις εορτές στα Δωδεκάνησα ότι :
"Η 5η Οκτωβρίου , επί τη επετείω της εν έτει 1944 κηρύξεως επαναστάσεως υπό των Καρπαθίων κατά των Ιταλών,δια την νήσον Κάρπαθον".
Βάσει του Βασιλικού  Διατάγματος λοιπόν, η συγκεκριμένη ενέργεια χαρακτηρίζεται ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ και τέλος !
Η έρευνα αυτή έγινε εξ αιτίας της προσήλωσής μου στην αναζήτηση και τεκμηρίωση της ιστορικής αλήθειας . Εύχομαι προσωπικά και εκ μέρους της Πολιτιστικής Ομάδας "Αρχιπέλαγος" σε όλους του φίλους Καρπάθιους ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !
Νικ. Θ. Παπαδόπουλος

0 Comments



Leave a Reply.

    Archives

    December 2024
    October 2024
    September 2024
    July 2024
    June 2024
    January 2024
    December 2023
    November 2023
    October 2023
    September 2023
    June 2023
    April 2023
    March 2023
    February 2023
    January 2023
    December 2022
    October 2022
    September 2022
    July 2022
    June 2022
    May 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    September 2021
    May 2021
    March 2021
    December 2020
    October 2020
    August 2020
    July 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020

    Categories

    All

    RSS Feed

© www.arxipelagos.org - 2009 - All rights reserved