Η αξιοποίηση του διαδικτύου στην επικοινωνία των απανταχού Δωδεκανησίων και στην παγκόσμια προβολή της Δωδεκανήσου
«Η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στην ομογένεια», είναι μία φράση που έχει γίνει πια «κλισέ» , έχοντας ακουστεί και διατυπωθεί επανειλημμένως. Όμως αν κανείς καταφέρει και ξεφύγει από τα επιφαινόμενα και επιχειρήσει να διεισδύσει με την δέουσα προσοχή και σοβαρότητα στην εν γένει δράση του ομογενειακού ελληνισμού, τότε θα διαπιστώσει πως αυτή η φράση κουβαλά το δικό της ιδιαίτερο ειδικό βάρος!... μόνον που αυτό το βάρος δεν έχει γίνει επαρκώς αντιληπτό.
Σαν κάτοικοι αυτής της μικρής χώρας έχουμε μάθει, από πάρα πολλά χρόνια, να αντιλαμβανόμαστε την Πατρίδα μας σαν τον ομφαλό της γης. Έχουμε την εντύπωση πως όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από την πεζή έως άγονη καθημερινότητά μας. Γεγονότα που αφορούν στον κοντινό και μακρινό περίγυρό μας τα αντιμετωπίζουμε με μία περίεργη διάθεση, που εν τέλει μας στερεί τη δυνατότητα να προσλάβουμε εικόνες και παραστάσεις χρήσιμες για το μέλλον μας.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις σχέσεις μας με τους ομογενείς. Η πορεία και η δράση τους συζητιέται μόνον όταν στρέφονται πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας. Κατ' αυτόν τον τρόπο νοιώθουμε δικά μας παιδιά κάποιους επώνυμους αθλητές, καλλιτέχνες ή επιστήμονες αλλά δυσκολευόμαστε να αφουγκραστούμε τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τις σκέψεις χιλιάδων άλλων ανθρώπων που δίνουν με τον δικό τους έντιμο τρόπο τον καθημερινό αγώνα για την επιβίωση.
Αυτή ακριβώς η πραγματικότητα δείχνει να αλλάζει τα τελευταία χρόνια και κυρίως στις νεότερες ηλικίες. Αιτία, η χρήση του διαδικτύουαπό ολοένα και ευρύτερες πληθυσμιακές ομάδες.
Το διαδίκτυο αποτελεί μία μοναδική πρόκληση για διάφορους τομείς του δημόσιου βίου μας, αλλά κυρίως για την επικοινωνία , που συνιστά και το ιδανικότερο πεδίο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ανάληψη άμεσων και δημιουργικών πρωτοβουλιών. Μέσω λοιπόν του διαδικτύου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί με εξαιρετική ευκολία να ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά και εθνικά όρια και να μοιραστεί προσωπικές αγωνίες, σκέψεις και οτιδήποτε άλλο με οποιονδήποτε επιθυμεί από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.
Η δυνατότητα αυτή αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αποκατάσταση μίας ολοκληρωμένης και αμφίδρομης επικοινωνίας ανάμεσα στους Δωδεκανήσιους της διασποράς μ' αυτούς του μητροπολιτικού μας κέντρου.
Μιλώντας για τους Δωδεκανήσιους της διασποράς περιλαμβάνουμε απαραιτήτως, το σύνολο των Δωδεκανησίων που βρίσκονται διασπαρμένοι ανά την επικράτεια και είναι χαρακτηριστικό πως πολλοί από αυτούς διατηρούν στενή επαφή με το γενέθλιο τόπο τους, είτε δια μέσου των συγγενικών επαφών, είτε δια μέσου της ενεργούς συμμετοχής τους σε πολιτιστικούς συλλόγους και σε οργανωμένες κοινότητες. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθώ στην Μητροπολιτική Κάλυμνο , ένα σχέδιο-πρόγραμμα του Δημάρχου Καλυμνίων κ. Γεωργίου Ρούσσου , εμπνευσμένο και σίγουρα πραγματοποιήσιμο ! Το διαδίκτυο με τις σημερινές του δυνατότητες , είναι ίσως ο ιδανικότερος τρόπος να προωθηθούν ανάλογες πρωτοβουλίες όλων των νησιών , οι οποίες θα δημιουργήσουν γέφυρες επικοινωνίας αλλά και επαγγελματικής συνεργασίας , μεταξύ της Δωδεκανησιακής διασποράς και των Δωδεκανησιακών Μητροπόλεων.
Προς αυτήν την κατεύθυνση μπορούν και πρέπει να συμβάλουν ΚΑΙ οι οργανωμένοι παροικιακοί σύλλογοι . Η σύνδεσή τους στο διαδίκτυο πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ , προκειμένου να γίνουν οι κύρηκες των πολιτιστικών και λοιπών εκδηλώσεων του τόπου τους , αλλά πρωτίστως να προσελκύσουν με αυτόν τον τρόπο την νεολαία !
Ήδη ένας μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων έχει από καιρό ανοίξει διαύλους επικοινωνίας (face book, tweeter, my space) μέσα από τους οποίους ανταλλάσσει και μοιράζεται προβληματισμούς και εμπειρίες. Ένα σημαντικό στοιχείο που υποβοηθά αυτή την επικοινωνία είναι και η κοινή γλώσσα η οποία και καθιστά την συνομιλία οικεία και ειλικρινή. Το μοναδικό ίσως στοιχείο που δυσχεραίνει κάπως αυτού του είδους την επαφή είναι η διαφοροποίηση των ενδιαφερόντων , τα διαφορετικά πεδία δράσης και απασχόλησης, αλλά και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει κανείς, το οποίο διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό και τον τρόπο σκέψης του. Το πρόβλημα αυτό, αν βέβαια μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι, αντιμετωπίζεται με τα ηλεκτρονικά μέσα, τις διαδικτυακές πύλες που ήδη λειτουργούν και δίνουν τη δυνατότητα σε χρήστες από όλο τον κόσμο να γίνονται «κοινωνοί» της κοινωνίας της πληροφορίας με τον ευκολότερο τρόπο.
Ο ενδιαφερόμενος χρήστης μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να γίνει ενεργός και συμμέτοχος προσδίδοντας το δικό του στίγμα και εμπλουτίζοντας μ' αυτόν τον τρόπο το περιεχόμενο του οποιουδήποτε εγχειρήματος. Μέσα από τις «πύλες» αυτές γίνεται δυνατή η άμεση πρόσβαση των Δωδεκανησίων της διασποράς σε ζητήματα που άπτονται θεμάτων των τοπικών κοινωνιών, για τα οποία μπορούν να έχουν θέση και άποψη. Μ' αυτόν τον τρόπο ο απανταχού Δωδεκανήσιος μπορεί να αποκαταστήσει άμεση επαφή με πρόσωπα και πράγματα που αφορούν στο γενέθλιο τόπο του, κάτι που αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ίδιο αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες. Για να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή η αμφίδρομη ενημέρωση θα πρέπει οι ιθύνοντες των τοπικών «πυλών» να διευρύνουν την ύλη τους εντάσσοντας σ' αυτήν στήλες τοπικού ενδιαφέροντος μέσα από τις οποίες θα τονίζεται η σημασία αυτής της επικοινωνίας και κυρίως ενημερώνοντας διαρκώς αυτήν την ύλη.
Ποιος θα μπορούσε να αμφισβητήσει, σήμερα, ότι, οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες αποτελούν ισχυρό όπλο οικονομικής μεγέθυνσης, ανταγωνιστικότητας και θέσεων απασχόλησης; Σήμερα οι νέες τεχνολογίες βελτιώνουν δραστικά την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση, προστατεύουν τον πολίτη από τη γραφειοκρατία, διευκολύνουν τη διεξαγωγή μικρών δημοψηφισμάτων, μεταδίδουν ηλεκτρονικά τα δεδομένα του εμπορίου, διευκολύνουν την πραγματοποίηση τραπεζικών συναλλαγών, την πληρωμή φόρων, την παροχή υπηρεσιών υγείας, την τηλε-εργασία κ.λ.π. (e-banking, e-health, e-tax, e-commerce, e-government).
Με βάση τους ανωτέρω άξονες πρέπει να δούμε την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του διαδικτύου και στο Νομό Δωδεκανήσου. Για το σκοπό αυτό μπορεί να δημιουργηθεί τόσο από την Ν. Α. Δωδεκανήσου όσο και από τον κάθε δήμο ξεχωριστά Ληξιαρχείο Αποδήμων Δωδεκανησίων, μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων στην οποία θα μπορούν να εγγράφουν οι Δωδεκανήσιοι της Διασποράς και με τη χρήση του κατάλληλου λογισμικού να καταχωρείται ακόμη και το γενεαλογικό τους δέντρο. Ήδη σ’ αυτόν το τομέα, το πρώτο βήμα έχει γίνει με ιδιωτική πρωτοβουλία στο www.dodecanesiandream.com !
Σήμερα που η χρήση του διαδικτύου αυξάνεται καθημερινά με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, είναι κρίμα η επίσημη οργανωμένη ιστοσελίδα της Ν.Α.Δ. η οποία δίνει μία σειρά από πολύ χρήσιμες πληροφορίες , θα την χαρακτήριζα μάλιστα πλήρη , να είναι ΜΟΝΟΝ στα Ελληνικά !
( Αυτό βέβαια ίσχυε μέχρι την ημέρα που έγραφα αυτές τις γραμμές …Με μεγάλη χαρά πληροφορήθηκα ότι ο ιστότοπος της Νομαρχίας αναβαθμίζεται και θα είναι πλέον ΚΑΙ στα Αγγλικά & Γερμανικά. )
Εκτός από δύο δήμους που οι ιστοσελίδες τους είναι σε 5 γλώσσες , οι υπόλοιποι είναι μόνον σε δύο (Ελληνικά-Αγγλικά) - μερικοί μάλιστα ΜΟΝΟΝ σε μία !
Μέσα από το Ιντερνετ σήμερα μπορεί να γίνεται μία πολύ καλή παγκόσμια διαφημιστική προβολή του νομού μας με πολύ μικρό κόστος. Φυσικά αναφέρομαι στην Τουριστική προβολή.
Αυτήν την στιγμή περισσότερο από το 30% των κρατήσεων παγκοσμίως για ταξιδιωτικές υπηρεσίες, γίνεται μέσω του διαδικτύου και αυξάνεται συνεχώς. Ο υποψήφιος ταξιδιώτης μαθαίνει για τον προορισμό του πληροφορίες απαραίτητες, τόσο για την ιδιαιτερότητα του προορισμού , την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών , αλλά κυρίως για την αντιστοιχία ποιότητας/κόστους. Η νοοτροπία του «όσο πιο ακριβό- τόσο πιο καλό» έχει σχεδόν εκλείψει! Αυτό σημαίνει ότι η ιστοσελίδα ενός δήμου και ακόμα περισσότερο μίας Νομαρχίας , πρέπει να εμπεριέχει αυτό το είδος των ταξιδιωτικών πληροφοριών, με ευκολία στην χρήση (userfriendly) και κυρίως στις γλώσσες που πρέπει (με βάση τις στατιστικές προέλευσης των τουριστών). Προφανώς αυτές οι ιστοσελίδες θα πρέπει να προβάλλονται ιδιαίτερα στις μηχανές αναζήτησης (Google,Yahoo, MSN)
Η ανωτέρω ιστοσελίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ενημερωτική πύλη για τα δρώμενα στο Νομό Δωδεκανήσου, τόσο για τους Δωδεκανήσιους της διασποράς, όσο και για τους μόνιμους κατοίκους της πόλης και του νομού μας. Να μπορεί ο επισκέπτης της ιστοσελίδας να δίνει την ηλεκτρονική του διεύθυνση ( e - mail ) και να δέχεται μετά με μηδαμινό κόστος για τον αποστολέα (Νομαρχία ή δήμο) χρήσιμες πληροφορίες που θα τον ενδιαφέρουν (π.χ Κτηματολόγιο, αναγγελία εκδηλώσεων κτλ).
Η ίδια ιστοσελίδα μπορεί να αποτελέσει έναν τουριστικό, ιστορικό, πολιτιστικό και οικονομικό οδηγό, στον οποίο θα μπορούσε να ανατρέξει ο οποιοδήποτε για την πληρέστερη ενημέρωσή του, προς την κατεύθυνση της προβολής και ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας του νομού Δωδεκανήσου.
Π. χ. θα μπορούσε σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου να εκπονηθεί μία ολοκληρωμένη παρουσίαση του συνόλου των παραγωγικών δραστηριοτήτων του νομού.
(Επί του παρόντος είναι underconstruction(υπό κατασκευή) …)
Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει η δυνατότητα ομαδοποίησης των επιμέρους παραγωγικών τομέων (προϊόντα, τρόποι παραγωγής και συσκευασίας, τεχνικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά) και παράθεση ηλεκτρονικών διευθύνσεων μέσα από τις οποίες ο ενδιαφερόμενος θα μπορούσε να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες για ενδεχόμενη συνεργασία (π.χ σύνδεσμος μελοπαραγωγών Καλύμνου – με ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας).
Η ομαδοποίηση των μελοπαραγωγών της Καλύμνου και η παραχώρηση επιμέρους στοιχείων προσβάσιμων άμεσα μέσω του διαδικτύου δίνει την άμεση δυνατότητα για ευρύτερη προβολή και διακίνηση του προϊόντος αυτού.
Χρήσιμο και ίσως και πρωτοπόρο για το νομό μας θα ήταν και η ηλεκτρονική έκδοση εγγράφων, όπως βεβαιώσεις ή διάφορα πιστοποιητικά με τη χρήση του Ιντερνετ από την επίσημη ιστοσελίδα του εκάστοτε δήμου.
Έτσι ειδικά ο Δωδεκανήσιος της διασποράς δεν θα ταλαιπωρείται με γραφειοκρατικές διαδικασίες για την έκδοση ενός απλού πιστοποιητικού, αλλά και το προσωπικό του δήμου θα μπορεί να αξιοποιεί καλύτερα το χρόνο που θα κερδίζει από την ηλεκτρονική έκδοση παράγοντας άλλες εργασίες.
Αυτό προς το παρόν είναι δυνατόν μόνον στα Κ Ε Π. , που σημαίνει την φυσική παρουσία του ενδιαφερομένου.
Όλα τα παραπάνω καθιστούν σαφές πως το διαδίκτυο μπορεί και πρέπει να αποτελεί τον κύριο φορέα, μέσω του οποίου μπορούν να τεθούν σε νέα βάση οι σχέσεις των γηγενών Δωδεκανησίων με τον Δωδεκανησιακό πληθυσμό, του οποίου η δύναμη αποτελεί το μεγάλο κεφάλαιο για το νομό μας. Το μόνο που επιβάλλεται είναι να αντιληφθούμε όλοι μας και κυρίως ο πολιτικός κόσμος του νομού μας αλλά και της χώρας μας, πως αυτή η προοπτική πρέπει να υπηρετηθεί με συνέπεια, σοβαρότητα και υπευθυνότητα και πάντα σε μία λογική μακράς πνοής.__
Νικόλαος Θ. Παπαδόπουλος
Ψυχολόγος – Ταξιδιωτικός σύμβουλος
Πολιτιστική Ομάδα Αρχιπέλαγος
www.arxipellagos.org
«Η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στην ομογένεια», είναι μία φράση που έχει γίνει πια «κλισέ» , έχοντας ακουστεί και διατυπωθεί επανειλημμένως. Όμως αν κανείς καταφέρει και ξεφύγει από τα επιφαινόμενα και επιχειρήσει να διεισδύσει με την δέουσα προσοχή και σοβαρότητα στην εν γένει δράση του ομογενειακού ελληνισμού, τότε θα διαπιστώσει πως αυτή η φράση κουβαλά το δικό της ιδιαίτερο ειδικό βάρος!... μόνον που αυτό το βάρος δεν έχει γίνει επαρκώς αντιληπτό.
Σαν κάτοικοι αυτής της μικρής χώρας έχουμε μάθει, από πάρα πολλά χρόνια, να αντιλαμβανόμαστε την Πατρίδα μας σαν τον ομφαλό της γης. Έχουμε την εντύπωση πως όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από την πεζή έως άγονη καθημερινότητά μας. Γεγονότα που αφορούν στον κοντινό και μακρινό περίγυρό μας τα αντιμετωπίζουμε με μία περίεργη διάθεση, που εν τέλει μας στερεί τη δυνατότητα να προσλάβουμε εικόνες και παραστάσεις χρήσιμες για το μέλλον μας.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις σχέσεις μας με τους ομογενείς. Η πορεία και η δράση τους συζητιέται μόνον όταν στρέφονται πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας. Κατ' αυτόν τον τρόπο νοιώθουμε δικά μας παιδιά κάποιους επώνυμους αθλητές, καλλιτέχνες ή επιστήμονες αλλά δυσκολευόμαστε να αφουγκραστούμε τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τις σκέψεις χιλιάδων άλλων ανθρώπων που δίνουν με τον δικό τους έντιμο τρόπο τον καθημερινό αγώνα για την επιβίωση.
Αυτή ακριβώς η πραγματικότητα δείχνει να αλλάζει τα τελευταία χρόνια και κυρίως στις νεότερες ηλικίες. Αιτία, η χρήση του διαδικτύουαπό ολοένα και ευρύτερες πληθυσμιακές ομάδες.
Το διαδίκτυο αποτελεί μία μοναδική πρόκληση για διάφορους τομείς του δημόσιου βίου μας, αλλά κυρίως για την επικοινωνία , που συνιστά και το ιδανικότερο πεδίο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ανάληψη άμεσων και δημιουργικών πρωτοβουλιών. Μέσω λοιπόν του διαδικτύου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί με εξαιρετική ευκολία να ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά και εθνικά όρια και να μοιραστεί προσωπικές αγωνίες, σκέψεις και οτιδήποτε άλλο με οποιονδήποτε επιθυμεί από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.
Η δυνατότητα αυτή αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αποκατάσταση μίας ολοκληρωμένης και αμφίδρομης επικοινωνίας ανάμεσα στους Δωδεκανήσιους της διασποράς μ' αυτούς του μητροπολιτικού μας κέντρου.
Μιλώντας για τους Δωδεκανήσιους της διασποράς περιλαμβάνουμε απαραιτήτως, το σύνολο των Δωδεκανησίων που βρίσκονται διασπαρμένοι ανά την επικράτεια και είναι χαρακτηριστικό πως πολλοί από αυτούς διατηρούν στενή επαφή με το γενέθλιο τόπο τους, είτε δια μέσου των συγγενικών επαφών, είτε δια μέσου της ενεργούς συμμετοχής τους σε πολιτιστικούς συλλόγους και σε οργανωμένες κοινότητες. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθώ στην Μητροπολιτική Κάλυμνο , ένα σχέδιο-πρόγραμμα του Δημάρχου Καλυμνίων κ. Γεωργίου Ρούσσου , εμπνευσμένο και σίγουρα πραγματοποιήσιμο ! Το διαδίκτυο με τις σημερινές του δυνατότητες , είναι ίσως ο ιδανικότερος τρόπος να προωθηθούν ανάλογες πρωτοβουλίες όλων των νησιών , οι οποίες θα δημιουργήσουν γέφυρες επικοινωνίας αλλά και επαγγελματικής συνεργασίας , μεταξύ της Δωδεκανησιακής διασποράς και των Δωδεκανησιακών Μητροπόλεων.
Προς αυτήν την κατεύθυνση μπορούν και πρέπει να συμβάλουν ΚΑΙ οι οργανωμένοι παροικιακοί σύλλογοι . Η σύνδεσή τους στο διαδίκτυο πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ , προκειμένου να γίνουν οι κύρηκες των πολιτιστικών και λοιπών εκδηλώσεων του τόπου τους , αλλά πρωτίστως να προσελκύσουν με αυτόν τον τρόπο την νεολαία !
Ήδη ένας μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων έχει από καιρό ανοίξει διαύλους επικοινωνίας (face book, tweeter, my space) μέσα από τους οποίους ανταλλάσσει και μοιράζεται προβληματισμούς και εμπειρίες. Ένα σημαντικό στοιχείο που υποβοηθά αυτή την επικοινωνία είναι και η κοινή γλώσσα η οποία και καθιστά την συνομιλία οικεία και ειλικρινή. Το μοναδικό ίσως στοιχείο που δυσχεραίνει κάπως αυτού του είδους την επαφή είναι η διαφοροποίηση των ενδιαφερόντων , τα διαφορετικά πεδία δράσης και απασχόλησης, αλλά και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει κανείς, το οποίο διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό και τον τρόπο σκέψης του. Το πρόβλημα αυτό, αν βέβαια μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι, αντιμετωπίζεται με τα ηλεκτρονικά μέσα, τις διαδικτυακές πύλες που ήδη λειτουργούν και δίνουν τη δυνατότητα σε χρήστες από όλο τον κόσμο να γίνονται «κοινωνοί» της κοινωνίας της πληροφορίας με τον ευκολότερο τρόπο.
Ο ενδιαφερόμενος χρήστης μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να γίνει ενεργός και συμμέτοχος προσδίδοντας το δικό του στίγμα και εμπλουτίζοντας μ' αυτόν τον τρόπο το περιεχόμενο του οποιουδήποτε εγχειρήματος. Μέσα από τις «πύλες» αυτές γίνεται δυνατή η άμεση πρόσβαση των Δωδεκανησίων της διασποράς σε ζητήματα που άπτονται θεμάτων των τοπικών κοινωνιών, για τα οποία μπορούν να έχουν θέση και άποψη. Μ' αυτόν τον τρόπο ο απανταχού Δωδεκανήσιος μπορεί να αποκαταστήσει άμεση επαφή με πρόσωπα και πράγματα που αφορούν στο γενέθλιο τόπο του, κάτι που αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ίδιο αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες. Για να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή η αμφίδρομη ενημέρωση θα πρέπει οι ιθύνοντες των τοπικών «πυλών» να διευρύνουν την ύλη τους εντάσσοντας σ' αυτήν στήλες τοπικού ενδιαφέροντος μέσα από τις οποίες θα τονίζεται η σημασία αυτής της επικοινωνίας και κυρίως ενημερώνοντας διαρκώς αυτήν την ύλη.
Ποιος θα μπορούσε να αμφισβητήσει, σήμερα, ότι, οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες αποτελούν ισχυρό όπλο οικονομικής μεγέθυνσης, ανταγωνιστικότητας και θέσεων απασχόλησης; Σήμερα οι νέες τεχνολογίες βελτιώνουν δραστικά την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση, προστατεύουν τον πολίτη από τη γραφειοκρατία, διευκολύνουν τη διεξαγωγή μικρών δημοψηφισμάτων, μεταδίδουν ηλεκτρονικά τα δεδομένα του εμπορίου, διευκολύνουν την πραγματοποίηση τραπεζικών συναλλαγών, την πληρωμή φόρων, την παροχή υπηρεσιών υγείας, την τηλε-εργασία κ.λ.π. (e-banking, e-health, e-tax, e-commerce, e-government).
Με βάση τους ανωτέρω άξονες πρέπει να δούμε την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του διαδικτύου και στο Νομό Δωδεκανήσου. Για το σκοπό αυτό μπορεί να δημιουργηθεί τόσο από την Ν. Α. Δωδεκανήσου όσο και από τον κάθε δήμο ξεχωριστά Ληξιαρχείο Αποδήμων Δωδεκανησίων, μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων στην οποία θα μπορούν να εγγράφουν οι Δωδεκανήσιοι της Διασποράς και με τη χρήση του κατάλληλου λογισμικού να καταχωρείται ακόμη και το γενεαλογικό τους δέντρο. Ήδη σ’ αυτόν το τομέα, το πρώτο βήμα έχει γίνει με ιδιωτική πρωτοβουλία στο www.dodecanesiandream.com !
Σήμερα που η χρήση του διαδικτύου αυξάνεται καθημερινά με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, είναι κρίμα η επίσημη οργανωμένη ιστοσελίδα της Ν.Α.Δ. η οποία δίνει μία σειρά από πολύ χρήσιμες πληροφορίες , θα την χαρακτήριζα μάλιστα πλήρη , να είναι ΜΟΝΟΝ στα Ελληνικά !
( Αυτό βέβαια ίσχυε μέχρι την ημέρα που έγραφα αυτές τις γραμμές …Με μεγάλη χαρά πληροφορήθηκα ότι ο ιστότοπος της Νομαρχίας αναβαθμίζεται και θα είναι πλέον ΚΑΙ στα Αγγλικά & Γερμανικά. )
Εκτός από δύο δήμους που οι ιστοσελίδες τους είναι σε 5 γλώσσες , οι υπόλοιποι είναι μόνον σε δύο (Ελληνικά-Αγγλικά) - μερικοί μάλιστα ΜΟΝΟΝ σε μία !
Μέσα από το Ιντερνετ σήμερα μπορεί να γίνεται μία πολύ καλή παγκόσμια διαφημιστική προβολή του νομού μας με πολύ μικρό κόστος. Φυσικά αναφέρομαι στην Τουριστική προβολή.
Αυτήν την στιγμή περισσότερο από το 30% των κρατήσεων παγκοσμίως για ταξιδιωτικές υπηρεσίες, γίνεται μέσω του διαδικτύου και αυξάνεται συνεχώς. Ο υποψήφιος ταξιδιώτης μαθαίνει για τον προορισμό του πληροφορίες απαραίτητες, τόσο για την ιδιαιτερότητα του προορισμού , την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών , αλλά κυρίως για την αντιστοιχία ποιότητας/κόστους. Η νοοτροπία του «όσο πιο ακριβό- τόσο πιο καλό» έχει σχεδόν εκλείψει! Αυτό σημαίνει ότι η ιστοσελίδα ενός δήμου και ακόμα περισσότερο μίας Νομαρχίας , πρέπει να εμπεριέχει αυτό το είδος των ταξιδιωτικών πληροφοριών, με ευκολία στην χρήση (userfriendly) και κυρίως στις γλώσσες που πρέπει (με βάση τις στατιστικές προέλευσης των τουριστών). Προφανώς αυτές οι ιστοσελίδες θα πρέπει να προβάλλονται ιδιαίτερα στις μηχανές αναζήτησης (Google,Yahoo, MSN)
Η ανωτέρω ιστοσελίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ενημερωτική πύλη για τα δρώμενα στο Νομό Δωδεκανήσου, τόσο για τους Δωδεκανήσιους της διασποράς, όσο και για τους μόνιμους κατοίκους της πόλης και του νομού μας. Να μπορεί ο επισκέπτης της ιστοσελίδας να δίνει την ηλεκτρονική του διεύθυνση ( e - mail ) και να δέχεται μετά με μηδαμινό κόστος για τον αποστολέα (Νομαρχία ή δήμο) χρήσιμες πληροφορίες που θα τον ενδιαφέρουν (π.χ Κτηματολόγιο, αναγγελία εκδηλώσεων κτλ).
Η ίδια ιστοσελίδα μπορεί να αποτελέσει έναν τουριστικό, ιστορικό, πολιτιστικό και οικονομικό οδηγό, στον οποίο θα μπορούσε να ανατρέξει ο οποιοδήποτε για την πληρέστερη ενημέρωσή του, προς την κατεύθυνση της προβολής και ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας του νομού Δωδεκανήσου.
Π. χ. θα μπορούσε σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου να εκπονηθεί μία ολοκληρωμένη παρουσίαση του συνόλου των παραγωγικών δραστηριοτήτων του νομού.
(Επί του παρόντος είναι underconstruction(υπό κατασκευή) …)
Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει η δυνατότητα ομαδοποίησης των επιμέρους παραγωγικών τομέων (προϊόντα, τρόποι παραγωγής και συσκευασίας, τεχνικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά) και παράθεση ηλεκτρονικών διευθύνσεων μέσα από τις οποίες ο ενδιαφερόμενος θα μπορούσε να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες για ενδεχόμενη συνεργασία (π.χ σύνδεσμος μελοπαραγωγών Καλύμνου – με ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας).
Η ομαδοποίηση των μελοπαραγωγών της Καλύμνου και η παραχώρηση επιμέρους στοιχείων προσβάσιμων άμεσα μέσω του διαδικτύου δίνει την άμεση δυνατότητα για ευρύτερη προβολή και διακίνηση του προϊόντος αυτού.
Χρήσιμο και ίσως και πρωτοπόρο για το νομό μας θα ήταν και η ηλεκτρονική έκδοση εγγράφων, όπως βεβαιώσεις ή διάφορα πιστοποιητικά με τη χρήση του Ιντερνετ από την επίσημη ιστοσελίδα του εκάστοτε δήμου.
Έτσι ειδικά ο Δωδεκανήσιος της διασποράς δεν θα ταλαιπωρείται με γραφειοκρατικές διαδικασίες για την έκδοση ενός απλού πιστοποιητικού, αλλά και το προσωπικό του δήμου θα μπορεί να αξιοποιεί καλύτερα το χρόνο που θα κερδίζει από την ηλεκτρονική έκδοση παράγοντας άλλες εργασίες.
Αυτό προς το παρόν είναι δυνατόν μόνον στα Κ Ε Π. , που σημαίνει την φυσική παρουσία του ενδιαφερομένου.
Όλα τα παραπάνω καθιστούν σαφές πως το διαδίκτυο μπορεί και πρέπει να αποτελεί τον κύριο φορέα, μέσω του οποίου μπορούν να τεθούν σε νέα βάση οι σχέσεις των γηγενών Δωδεκανησίων με τον Δωδεκανησιακό πληθυσμό, του οποίου η δύναμη αποτελεί το μεγάλο κεφάλαιο για το νομό μας. Το μόνο που επιβάλλεται είναι να αντιληφθούμε όλοι μας και κυρίως ο πολιτικός κόσμος του νομού μας αλλά και της χώρας μας, πως αυτή η προοπτική πρέπει να υπηρετηθεί με συνέπεια, σοβαρότητα και υπευθυνότητα και πάντα σε μία λογική μακράς πνοής.__
Νικόλαος Θ. Παπαδόπουλος
Ψυχολόγος – Ταξιδιωτικός σύμβουλος
Πολιτιστική Ομάδα Αρχιπέλαγος
www.arxipellagos.org